Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008
28η Οκτωβρίου 1940
Στον ίδιο ιστότοπο υπάρχει ολόκληρο αρχείο με αφιερώματα. Πολύ χρήσιμο!
Πολύ καλές γιορτές και εποπτικό υλικό θα βρείτε και εδώ.
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
Για το σενάριο στη Λογοτεχνία
Το ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)
και τα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα τα βρείτε εδώ.
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008
Ψήφισμα επιμορφούμενων εκπαιδευτικών ΠΕ04 στο β’ επίπεδο κατάρτισης στις ΤΠΕ
Αντιγράφω από Terra Computerata το παρακάτω κείμενο.
Αθήνα, 29/9/08
Οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί ΠΕ04 συμμετέχουμε στο σεμινάριο β‑επιπέδου κατάρτισης στις ΤΠΕ που οργανώθηκε από το ΥΠΕΠΘ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2008. Η ποιότητα του σεμιναρίου είναι εξαιρετική, ως προς το διδακτικό της μέρος, χάρη στην άψογη συνεργασία των επιμορφωτών και των επιμορφούμενων. Ωστόσο, η διοργάνωση του σεμιναρίου είναι εντελώς απαράδεκτη, σε βαθμό που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας. Με το παρόν ψήφισμα καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διοργάνωση και απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των εύλογων αιτημάτων μας.
Συγκεκριμένα, το σεμινάριο διεξάγεται επί τρεις ώρες τη φορά, τέσσερις φορές την εβδομάδα, για δύο συνεχείς μήνες. Δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση του διδακτικού μας ωραρίου, την ώρα που τα σχολεία μας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, και μάλιστα στην αρχή της χρονιάς, όπου επικρατούν, όπως πάντα, συνεχείς μεταβολές στο πρόγραμμα και στις αναθέσεις, καθώς και αυξημένες διοικητικές και διδακτικές απαιτήσεις. Δεν προβλέπεται κανενός είδους αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, ούτε κανενός είδους οικονομικό κίνητρο για την υπερεργασία μας. Μη θέλοντας να πιστέψουμε ότι οι διοργανωτές δε γνωρίζουν τη δουλειά τους, αναγκαζόμαστε να υποθέσουμε ότι, ενώ εμείς φιλότιμα πασχίζουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της επιμόρφωσης, εκείνοι είτε μας θεωρούν ρομπότ, είτε απλώς μας περιφρονούν.
Κάθε λογικός άνθρωπος θα σχεδίαζε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο λαμβάνοντας υπόψη τις αυτονόητες ανθρώπινες ανάγκες των επιμορφούμενων και των επιμορφωτών. Θα έπρεπε να μοιραστούν οι 96 ώρες του σεμιναρίου στη διάρκεια του σχολικού έτους, και όχι να συμπιεστούν απάνθρωπα μέσα σε ένα μόλις δίμηνο, μαζί με την προσωπική μας ζωή και τις αντοχές μας. Θα έπρεπε να προβλέπεται υπερωριακή αμοιβή ή άλλο οικονομικό κίνητρο, καθώς η επιμόρφωση δεν είναι χάρη που μας κάνει το ΥΠΕΠΘ, αλλά υποχρέωση του, και υποχρέωση-δικαίωμα των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τη συνείδησή μας, αλλά και το επίσημο καθηκοντολόγιο.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί και τα αντιπροσωπευτικά μας όργανα έχουμε κατ’ επανάληψη υποβάλει στο ΥΠΕΠΘ υπεύθυνες προτάσεις για την επιμόρφωσή μας. Όμως, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΠΘ αποφάσισαν και πάλι να αγνοήσουν τις προτάσεις αυτές, και μαζί τους την κοινή λογική. Δημιούργησαν ένα σεμινάριο για λίγους, δηλαδή όσους ελάχιστους αντέξουν στην απίστευτη, άμισθη δίμηνη ταλαιπωρία και συμπίεση του προσωπικού και οικογενειακού χρόνου μας. Με το δέλεαρ της απόκτησης μορίων αξιολόγησης, προσφέρουν επαγγελματική επιμόρφωση υπό μορφή χάρης, προνομίου, δωρεάν εμπορεύματος, για να πιστέψουμε ότι κερδίζουμε κιόλας. Όμως, όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η αξιολόγηση-χειραγώγηση: μια διάτρητη διαδικασία, από την οποία δεν ξεχωρίζουν οι αξιότεροι. Χαρίζουμε, λοιπόν, τα μόρια-«κίνητρο» στους διοργανωτές.
Απαιτούμε:
1. Αναδιοργάνωση του υπόλοιπου σεμιναρίου ώστε να γίνεται μία η δύο φορές την εβδομάδα, με αντίστοιχη απαλλαγή από διδακτικά καθήκοντα.
2. Οικονομική αποζημίωση για τις ώρες υπερωριακής απασχόλησης. Η επιμόρφωση είναι εργασία, και όχι χόμπι, ούτε προνόμιο, ούτε εμπόρευμα.
Οι μετέχοντες εκπαιδευτικοί (ακολουθούν υπογραφές, στη διάθεση οποιουδήποτε τις ζητήσει)
Πηγή: Έδρα
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008
Στιγμές απόδρασης
Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δε γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σ' ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να xτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δε διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δε βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του. Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για την τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.
Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μιαν ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.
Pablo Neruda
Μετάφραση από ιταλική δημοσίευση: Βασίλης Χατζηγιάννης
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008
Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική
- τον Συμφραστικό πίνακα των λέξεων του συγκεκριμένου Ανθολογίου
- καθώς και δύο ή περισσότερες νεοελληνικές μεταφράσεις για καθένα από αυτά
Στο Ανθολόγιο συμπεριλαμβάνονται όλα τα κείμενα, πεζά και ποιητικά, που διδάσκονται στο Λύκειο αλλά και εκτενή αποσπάσματα από τα τρία βασικά γένη του κλασικού αττικού πεζού λόγου: ιστοριογραφία, φιλοσοφία, ρητορική.
Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος είναι δυνατόν να μελετήσει τις αρχές σύνταξης του αρχαιοελληνικού λόγου, ανατρέχοντας στο ομώνυμο ηλεκτρονικό συντακτικό καθώς και τις κατασκευαστικές αρχές του αρχαιοελληνικού λεξιλογίου, αξιοποιώντας το εγχειρίδιο Σχηματισμός των λέξεων στην αρχαία ελληνική του γερμανού ελληνιστή ALBERT DEBRUNNER (μετάφρ. Ηλίας Τσιριγκάκης, επιμ. Ε. Πετρούνιας), που προσφέρεται με τη μορφή ψηφιακής βάσης δεδομένων. Στη μελέτη του λεξιλογίου συμβάλλει και το Βασικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής, ένα διαδικτυακό “σχολικό” λεξικό για τον αττικό πεζό λόγο της κλασικής εποχής, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς.
Το συγκεκριμένο περιβάλλον συνοδεύεται από το εργαστήριο αρχαιομάθειας, όπου προσφέρονται διαδραστικές ηλεκτρονικές ασκήσεις για τη μελέτη επιλεγμένων κειμένων του Ανθολογίου. Το υλικό ταξινομείται σε καταλόγους φαινομένων γραμματικής, συντακτικού, λεξιλογίου και ερμηνείας-μετάφρασης και εντάσσεται σε φύλλα εργασίας που μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά (με έλεγχο των απαντήσεων), να εκτυπωθούν ή να αποθηκευτούν.
Τις ανάγκες του εκπαιδευτικού, του φοιτητή αλλά και του μαθητή του γενικού λυκείου επιχειρούν, επίσης, να καλύψουν το θεωρητικό υλικό, τα μεταφραστικά δείγματα και οι διδακτικές δοκιμές που παρατίθνται στην ενότητα Ενδογλωσσική μετάφραση από τα αρχαία στα νέα ελληνικά, αλλά και το υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία του μαθήματος Αρχαϊκή λυρική ποίηση της Β΄ λυκείου.
Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την εισήγηση που έγινε στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας (Μάιος 2008) για την “Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Εκπαίδευση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας”. Για τη διευκόλυνσή σας, πρόσθεσα και τις αντίστοιχες συνδέσεις στο κείμενο. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα τα βρείτε εδώ.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008
Εκθεση για τον Όμηρο σε μουσείο του Μάνχαϊμ
«Φως» στο έργο του Ομήρου, του μεγάλου επικού ποιητή της αρχαιότητας, ρίχνει η έκθεση «Όμηρος- ο μύθος της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη», που φιλοξενείται από τις 14 Σεπτεμβρίου στο μουσείο Reiss-Engelhorn της πόλης Μάνχαϊμ της Γερμανίας.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου του 2009, μελετά την επίδραση των ποιημάτων του ως τις μέρες μας, παρουσιάζοντας περί τα 230 καλλιτεχνικά έργα, αγγεία, γλυπτά κλπ, από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μουσεία.
Η έκθεση του Μάνχαϊμ, που είχε φιλοξενηθεί νωρίτερα και στη Βασιλεία της Ελβετίας, ασχολείται λιγότερο με το πρόσωπο του ίδιου του Ομήρου, όσο κυρίως με την πρόσληψη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας ανά τους αιώνες, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κleiner Stadt Anzeiger».
Η έκθεση φτάνει μέχρι το σήμερα με την προβολή αποσπασμάτων από κινηματογραφικές ταινίες και βίντεο σχετικά με τα ομηρικά έπη.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή
Το ιστολόγιό μας
Φιλιά σε όλους και τη Δευτέρα τα ξαναλέμε από κοντά.
Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα
Το βίντεο προέρχεται από το λογισμικό της σειράς ¨Θύμησις", Ομηρικά Έπη.
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008
Χαιρετισμοί κι από τους γείτονες (αγωνιστικοί;;;;;)
Εμείς δεν αρχίσαμε να μπλογκάρουμε ακόμη ομαδικά, πάμε πιο αργά, αλλά έχουμε ιστολόγιο που μπορεί να δέχεται τα σχόλιά σας http://kseioafilologi2.wordpress.com/.
Θα ήταν καλά να αρχίζαμε να συνομιλούμε και εκτός κυλικείου.
Πιστοποιημένο λογισμικό για τις θεωρητικές επιστήμες
Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο των προϊόντων εκπαιδευτικού λογισμικού που έχουν παραχθεί σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα για τις θεωρητικές επιστήμες. Δυστυχώς, η Εκπαιδευτική Πύλη δεν δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης σε κανένα από αυτά. Συμπιεσμένη μορφή των λογισμικών για αντίγραφα σε CD θα βρείτε εδώ.
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008
Ελεύθερο διαδίκτυο
Βικιλεξικό, ένα έργο συνεργασίας για την δημιουργία ενός ελεύθερου πολύγλωσσου λεξικού σε κάθε γλώσσα.
OpenOffice.org είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα. Περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου (Writer), υπολογιστικό φύλλο (Calc), δημιουργό παρουσιάσεων (Ιmpress) και πρόγραμμα σχεδίασης (Draw). Λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες (Microsoft Windows, Solaris, Linux, Μac OS).
Comodo Firewall κορυφαίο δωρεάν software firewall που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.
Online μετάφραση κειμένου σε άλλες γλώσσες, λεξικά.
Εντυπώσεις από το γενικό μέρος.
έντονη η ζέστη, αναμένουμε την συνέχεια.
Εκτιμήσεις Α΄ Φάσης
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΑΜΕ ΓΙ ΑΛΛΑ
ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ;;
ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΡΓΑ ...
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ, ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ